Door de beperkingen van de coronapandemie heeft het verenigingsleven een lange periode nagenoeg stilgestaan. Nu alle beperkingen zijn opgeheven blijkt de inzet van vrijwilligers meer nodig dan ooit. De Stichting Sport Akkoord Harlingen is daarom in samenwerking met het Beweegteam Harlingen een campagne gestart met de slogan : ‘Vrijwilligers: we kunnen niet zonder!’ Onderdeel van de campagne is deze maandelijkse rubriek in de Harlinger Courant waarin een vrijwilliger zijn of haar licht laten schijnen over het nut en de noodzaak van vrijwilligerswerk. Deze week in deze rubriek Meindert Paul Kwast die vrijwilliger is bij Volleybal Vereniging Harlingen.
Persoonlijke info: Mijn naam is Meindert Paul Kwast, ik ben 38 jaar oud, ik woon in Damwâld, daar woon ik samen met mijn vrouw Nienke Marije en onze kinderen Melle en Sanne, ik werk als politieagent in Noord-Oost Fryslân. Daar vallen de bureaus Dokkum en Burgum onder.
Wat voor vrijwilligerswerk doe je en waar?
Ik doe vrijwilligerswerk voor Volleybal Vereniging Harlingen (VVH). Ik houd mij daar bezig met verschillende werkzaamheden. Zo ben ik trainer van het eerste damesteam en het jongste jeugdteam. Sinds mei 2022 ben ik voorzitter geworden van de jeugdcommissie van VVH en probeer ik samen met jeugdcommissieleden Gea Bonefaas en Sandra Smeding de jeugdopleiding van onze vereniging verder te professionaliseren. Ik ben scheidsrechter, maak de wedstrijdverslagen voor het eerste herenteam, waar ik zelf ook nog deel van uit maak. Ook ben ik schrijver van de wedstrijdboekjes, die elke thuiswedstrijd in de kantine op de tafels liggen. Onlangs heb ik samen met Ous Spijkstra op alle basisscholen in de gemeente Harlingen gastlessen volleybal gegeven aan alle groepen 6,7, en 8. Dit om volleybal in Harlingen verder op de kaart te zetten en ervoor te zorgen dat het aantal jeugdleden weer verder toeneemt. Er zijn na onze gastlessen al diverse kinderen die zich hebben gemeld bij VVH om proeftrainingen mee te gaan doen, dus het lijkt ook daadwerkelijk zijn vruchten af te werpen. In de zomermaanden zit ik ook niet stil want dan probeer ik sponsoren te zoeken voor VVH. Dit alles zodat we de volleybalsport in Harlingen betaalbaar kunnen houden voor iedereen.
Hoe ben jij vrijwillig actief geworden?
Ik ben door mijn moeder op 14 jaar begonnen met het geven van training. Zij was al trainster van onze jongste jeugd. Doordat er heel veel nieuwe kinderen bij onze vereniging kwamen, ben ik haar gaan helpen en zo is het allemaal voor mij begonnen. Door de jaren heen ben ik steeds meer gaan doen en is volleybal voor mij een uit de hand gelopen hobby geworden. Ik heb soms het idee dat volleybal mijn baan is en mijn werk als politieagent zie ik meer als een hobby.
Wat heb jij nodig om je vrijwilligerswerk goed te kunnen doen?
Korte lijntjes met bestuur en commissieleden, om dingen snel en adequaat af te kunnen handelen. Dit is meestal het contact met sponsoren, jeugdleden en ouders van jeugdleden. Goed materiaal om training te kunnen geven zoals ballen, netten en andere materiaal wat ik gebruik voor de trainingen.
Wat is het positieve effect van vrijwillige inzet voor jou? Wat levert het jou op?
Ik krijg er ontzettend veel energie van als ik iets voor elkaar weet te krijgen. Zo is bijvoorbeeld de laatste jaren het ledenaantal bij de jeugd erg afgenomen. Zodoende is het idee ontstaan om gastlessen te gaan geven op alle scholen in de gemeente Harlingen. Vervolgens zie je dat er meer als 10 nieuwe jeugdleden zich bij VVH hebben aangemeld en dat werkt natuurlijk extra motiverend. Daarnaast heb ik door VVH een groot netwerk opgebouwd, waardoor ik veel voor elkaar weet te krijgen, maar ook heb ik een groot sociaal netwerk opgebouwd.
Hoe belangrijk is jouw vrijwilligerswerk voor jou vereniging/organisatie?
Het zorgt ervoor dat de contributie zo laag mogelijk kan blijven en dat ook mensen met een lager inkomen kunnen gaan volleyballen als ze dat willen. Daarnaast zorgt vrijwilligerswerk ook voor meer binding tussen de leden onderling.
Heb jij nog tips om vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker te maken?
Als je een potentiele vrijwilliger wil benaderen voor een vrijwilligersfunctie, dan moet iemand diegene vragen die ook echt een klik met diegene heeft. Zo zegt diegene makkelijker toe. Functie gaan verdelen onder meerdere mensen.
Wat is voor jouw de belangrijkste reden om vrijwilligerswerk te doen?
Ik vind het fijn om iets terug te doen voor de vereniging waar ik zelf ben begonnen met volleybal. Ondertussen is ben ik zover dat ik ervoor wil zorgen dat ik onze vereniging verder wil uitbreiden en professionaliseren, maar toch ook het persoonlijke contact wil behouden. Want dat maakt “VVH meer dan volleybal”.
