image_pdfimage_print

 

IMG_4444

Vorig seizoen degradeerde VVH heren 2 vanuit de promotieklasse naar de 1e klasse. Dit was eigenlijk een logisch gevolg aangezien er geen trainer/coach was, de trainingsopkomst altijd laag was en voor elke wedstrijd de spelers bij elkaar geschraapt moesten worden, zodat er toch nog gespeeld kon worden. VVH eindigde hierdoor kansloos als laatste.

 

Gevreesd werd dat het tweede herenteam wegens een spelerstekort zou moeten worden opgedoekt. Echter bleven alle spelers en werd er gezocht naar versterking van buiten de vereniging. Er werd geprofiteerd van het opdoeken van het eerste herenteam van volleybalvereniging DAS uit Franeker. Hierdoor kwamen Rients Leijenaar en Pieter Leijenaar over naar Harlingen en werden zij herenigd met hun broer Klaas, die al een aantal jaar bij VVH actief is. Er werd gezocht naar een trainer die aan een nieuw team moest gaan bouwen. Deze werd gevonden in de persoon van Meindert Paul Kwast. Hij zou op dinsdag de training gaan verzorgen en één keer in de twee weken de training op de woensdag. De overige trainingen werden verzorgd door Reinier Kwast. De coaching ging Jelle Kromkamp op zich nemen. De doelstelling voor de heren was om in dit jaar het kampioenschap in de wacht te slepen.

 

Door de positieve impuls van de nieuwe spelers en de nieuwe trainers was de trainingsopkomst elke keer hoog en werd en vanaf het begin twee keer in de week hard getraind. Toch begon het team erg stroef aan de competitie. Het nieuwe team moest echt nog gevorm worden en duidelijk aan elkaar wennen. Aanvoerder Anne Durk Bakker werd nu als spelverdeler ingezet en moest ook wennen en groeien in zijn nieuwe rol. Toch had heren 2 het geluk dat Jeroen Meijer als spelverdeler kon worden behouden voor het team. Hierdoor kon hij worden ingezet als Anne Durk het moeilijk kreeg. Goede resultaten bleven mede door kleine blessures echter uit. Er werd in de eerste helft van de competitie slechts 23 punten gehaald. Hierdoor stonden de mannen op een 7e plaats in de competitie. Dit was een veel te lage plaats voor de kwaliteiten die de ploeg in handen had.

 

De ommekeer kwam bij een thuiswedstrijd op 7 januari van dit jaar. Doordat trainer Meindert Paul Kwast een blessure aan zijn knie had, was hij als aanvaller voor het eerste herenteam niet inzetbaar. Omdat het eerste al een libero had, nam Meindert Paul de taak als libero in VVH heren 2 op zich. Koploper Vc058 kwam naar Harlingen met het idee dat er een gemakkelijke overwinning kon worden behaald. Toch vergisten de Leeuwarders zich vreselijk. VVH haalde een ontzettend hoog niveau en versloeg de koploper met 4-0. Met een enthousiasme werd de zeer verdiende overwinning gevierd. De Leeuwarders dropen gedesillusioneerd af en begrepen niet hoe dit had kunnen gebeuren. Eindelijk werden de kwaliteiten van het VVH heren 2 zichtbaar.

 

Na deze overwinning had heren 2 een teambespreking. Het was natuurlijk mooi dat er een dikke overwinning was behaald, maar er waren frustraties over de manier waarop de voorgaande wedstrijden waren gespeeld en ook over de manier van trainen. Het werd een eerlijke bespreking waarin duidelijke afspraken werden gemaakt over hoe er de tweede helft van het seizoen moest worden gespeeld en met welke instelling dit moest gebeuren. Ook werd het idee van het kampioenschap van tafel geveegd. Dit was een doel wat toch niet meer gehaald kon worden.

 

Door deze bespreking was er bij het team een omslag ontstaan. De spelers hadden meer voor elkaar over en konden ook meer van elkaar accepteren. Er werd elke wedstrijd gespeeld met de sterkste opstelling om het goede gevoel van de overwinning tegen Vc 058 vast te kunnen houden. De reservespelers waren teleurgesteld dat ze weinig aan spelen toekwamen, maar waren een door hun enthousiasme een enorme steun voor degenen die in het veld stonden. Elke sporthal stond op de kop als VVH daar speelde. Niet dat de heren zoveel supporters hadden, maar dit kwam door het kabaal wat ze zelf maakten. Als VVH in de sporthal was, dan was dat duidelijk hoorbaar.

 

Door de instelling, inzet en enthousiasme van het team werd overwinning na overwinning behaald. Elke nieuwe koploper, of team dat nog op de eerste plaats terecht kon komen, werd kinderlijk aan de kant gezet. Leevoc, OPM Heerenveen, LVC, DBS Balk (2x) en ook Vc 058 werd voor een tweede keer met het grootste gemak verslagen. In totaal werden er in 2017 tot nu toe 12 overwinningen behaald. Er werd met deze 12 overwinningen, maar liefst 50 punten binnengehaald en daardoor is het tweede herenteam van VVH nog steeds ongeslagen in het jaar 2017. VVH voerde hierdoor de ranglijst aan met in totaal 73 punten. Ook het toevoegen Alle Taco Schat aan de selectie zorgde ervoor dat het team nog beter begon te draaien en nog effectiever werd. Eigenlijk werd het gehele team  sterker en werd ook weer stiekem gedacht aan toch een mogelijk kampioenschap.

 

Op vrijdag 21 april stond de laatste wedstrijd op het programma tegen Reva in Grorredijk. Dit zou het kampioensfeest moeten gaan worden. VVH had maar twee sets nodig om het kampioenschap binnen te halen en daarmee promotie af te dwingen richting promotieklasse. De kampioenstegel was al in het bezit van aanvoerder Anne Durk, zij hadden hier blijkbaar vertrouwen in. Echter kon DBS nog op 75 punten komen. VVH moest in Gorredijk sowieso twee sets winnen om definitief het kampioenschap binnen halen. De Harlingers zouden dan op set gemiddelde er beter voor staan dan DBS. Echter konden Alle Taco en Meindert Paul tijdens deze wedstrijd niet meer ingezet gaan worden, omdat zij zich al vast hadden gespeeld in het eerste herenteam.

 

Er werd in een busje afgereisd naar Gorredijk om daar de laatste wedstrijd in de 1e klasse te spelen. Echter had Reva ook nog een doel om voor te spelen. Zij wilden kosten wat kost degradatie en ook de promotie/degradatie wedstrijden zien af te wenden. Reva was dan ook niet van plan mee te gaan werken aan het Harlinger kampioensfeest. De eerste set werd dan ook door de thuisploeg met 25-18 gewonnen. De tweede set veranderde het spelbeeld niet en waren het de mannen uit Gorredijk wat op setpoint kwam te staan. Echter wist VVH toch nog deze set met 25-27 winnend af te sluiten. De spanning zat er tijdens deze wedstrijd zeker in, want het lukte de mannen uit Harlingen niet om Reva kwijt te raken. Sterker nog, ook deze set kwam de Gorredijkers op setpoint. VVH toonde veel veerkracht en kwam, net als al vaker dit seizoen terug van een 24-21 achterstand. Bij de stand 27-28 voor VVH was het championshippoint daar. Met een harde klap van Pieter op de buitenkant werd het kampioenschap binnengehaald en daarmee ook de promotie naar de promotieklasse.

 

De mannen hadden als doel de knop om te zetten en nog de vierde set binnen te halen en daarmee het seizoen met een 1-3 overwinning af te gaan sluiten. Via de service van Erwin Agema en de uitstekende blokkering van Klaas kwam VVH op een 4-15 voorsprong. Toch begon de machine bij Harlinger formatie te haperen en moest deze set alsnog worden weggeven aan Reva. De kracht van het tweede herenteam is dat de mannen zich na een kleine tegenslag ook weer op kunnen laden, om nog meer van zichzelf te geven. De vijfde set werd daarom ook eenvoudig binnengehaald. De vreugde was groot niet alleen vanwege het behaalde kampioenschap, maar ook dat het seizoen goed werd afgesloten.

 

Na de wedstrijd werd er afgereist naar café ’t Skûtsje omdaar samen met andere VVH’ers het behaalde resultaat te vieren. Wie had ooit kunnen denken na de teleurstellende 1e helft van de competitie de doelstelling alsnog zou worden behaald. Hierover was het team het meest tevreden, maar ook op de manier waarop ze als team zijn gegroeid en sterker zijn geworden.

 

Voor het volgende seizoen blijft het team bijna geheel compleet. Johan van Vliet zal wel blijven trainen en is bij nood inzetbaar, maar zal niet standaard mee gaan naar de wedstrijden. Ook het blijven van Jeroen Meijer is nog niet zeker, echter is twee spelverdelers voor een team heel erg belangrijk. Alle Taco Schat heeft nog geen beslissing gemaakt over wat hij gaat doen, maar zal ook bij nood inzetbaar zijn voor het team. Er zal dus nog wel versterking worden gezocht het volgende seizoen. In eerste instantie zal er worden nagenoten van een heerlijk seizoen en wordt er uitgekeken naar de promotieklasse, waarin het team nog mooiere dingen zal laten zien. Het team heeft laten zien, dat het klaar is voor de volgende stap.